Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
Eğitim ve Öğretim Servisi

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

Nedir?

Eğitim ve öğretim servisi; kurumdaki eğitim ve öğretim hizmetleri, kültürel etkinlikler, kütüphane çalışmaları ve manevi rehberlik hizmetlerinin yürütüldüğü servistir. Hükümlü-tutukluların topluma kazandırılmaları, sorumluluk duygusuna sahip bir birey olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla özel önem verilen eğitim çalışmaları eğitim öğretim servisi tarafından yürütülür.
 

Kimler Görev Yapar?

Öğretmen ve Eğitim Uzmanı

Hükümlülerin eğitim ve öğretimleri ile manevi kalkınmalarını sağlar, örgün ve yaygın eğitime devam eden hükümlülerin okul kayıtları, sınava giriş işlemleri, sevk hâlinde okul kayıtlarının nakledilmesi gibi eğitim ve öğretimleri için gerekli her türlü işlemleri yürütür ve konu hakkında bilgilendirme yapar. Her yılın eğitim ve öğretim döneminin başlangıcında eğitim ve öğretim, kurs gibi görev alanına giren konularda bir yıllık plan hazırlayarak kurum en üst amirine sunar ve eğitim ve öğretim istatistiklerini düzenler. Yıl içinde değişebilecek koşullar nedeniyle, yıllık planda değişiklikler yapar. Kütüphanecinin bulunmadığı hâllerde, kütüphanecinin görevlerini yerine getirir. Okuma yazma bilmeyen hükümlülere, okuma yazma öğretilmesinden sorumludur. Herhangi bir sebeple öğrenme güçlüğü görülenleri, kurum en üst amirine bildirir. Kurum en üst amiri ve öğretmen bunların okuma yazma öğrenmeleri için gereken önlemleri alır.
Kurumda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edenlerin isimlerini, başladıkları tarihi, hangi sınıfa devam ettiklerini, başlangıçtaki öğrenim düzeylerini, eğitim ve öğretimde gösterdikleri ilerlemeyi, başarısını, devam sürelerini, sınıf yükselmelerini, davranış notlarını, gözlem değerlendirme raporu veya gelişim değerlendirme raporunun ilgili bölümüne kaydeder.

Kütüphaneci

Kütüphane ve kitaplığa gelen eserlerin kaydını yapar, bakım ve muhafazasını, dağıtılıp toplanmasını, kütüphane ve kitaplık olarak ayrılan yerin düzeni ile her türlü ihtiyaçlarını tespit eder, iş birliği yapılan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait kütüphaneler ile ilgili gerekli iş ve işlemleri yürütür.

 

Genel Bilgi

Kurumumuzdaki eğitim çalışmaları hayat boyu öğrenme anlayışı ile Genel Müdürlüğümüzün oluşturduğu Standartlar Sistemi doğrultusunda yürütülmektedir. Kuruma ilk geldikleri anda hükümlü-tutukluların eğitim ve mesleki durumları, kurum öğretmenlerinin yapacağı ilk görüşmeyle tespit edilir. Böylece hükümlü-tutuklulunun salıverilmesine kadar olan süreç içerisinde gerekli olan eğitim programları hazırlanır. Eğitim öğretim servisi, hükümlü-tutuklulara, eğitim seviyesini yükseltmek, yetenek ve ilgisi doğrultusunda bir meslek sahibi olabilmeleri için rehberlik eder, bu yönde gerekli yardım ve desteği sağlar. Ayrıca eğitimi destekleyici kurslar ve mesleki kursların açılmasını sağlar.

Kurumlarda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde; Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmaktadır. Ayrıca, ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilmekte olan konferans, seminer, konser, tiyatro, bilgi yarışması, münazara gibi sosyal ve kültürel etkinlikler eğitim öğretim servisi tarafından planlanır. Eğitim öğretim servisleri, yıllık olarak hazırladıkları eğitim planını ceza infaz kurumu eğitim kuruluna sunar. Eğitim kurulunca uygun görülen faaliyetler eğitim öğretim servisi tarafından düzenlenerek, uygulanır ve değerlendirilir.
 

Eğitim Öğretim Faaliyetleri

Kurumumuzda; hükümlü-tutukluların topluma kazandırılması, yeniden suç işlemelerini önlemek ve sorumluluk duygusuna sahip bireyler olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla eğitim öğretim çalışmalarına önem verilmekte olup, bu kapsamda hükümlü-tutukluların temel eğitimden yüksek öğrenime kadar her türlü eğitim imkânlarından yararlanmaları sağlanmaktadır. Çağdaş ceza infaz sisteminde hükümlü-tutukluların salıverilmeleri öncesinde belirli eğitim ve iyileştirme programlarına katılmaları, salıverilmelerinden sonraki hayata hazırlanmaları için önem arz etmektedir ve bu sebeple özenle uygulanmaktadır. Kurumumuz, tüm ceza infaz kurumları gibi bir okul, eğitim merkezi, rehabilitasyon merkezi ve topluma kazandırma merkezi şeklinde çalışmakta ve eğitim öğretim faaliyetleri uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmektedir.

Bu kapsamda, hükümlü-tutukluların; okuma yazma, açık öğretim ortaokulu, açık öğretim listesi ve açıktan üniversite veya örgün olarak üniversite eğitimlerine devam etmelerine; kütüphane ve hazırlık kurslarına katılmalarına; açık futbol sahası ile kapalı spor salonlarında futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, badminton gibi sportif faaliyetlerde bulunmalarına; işyurdu atölyelerinde meslek kazandırma faaliyetlerine katılmalarına; serbest zamanlarında kendi kabiliyetlerine göre el işi faaliyetlerinde bulunmalarına ve çok amaçlı salonlarda sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalarına imkan tanınmaktadır.
 

Kurumumuzda;

  1. Yetişkinler 1'nci ve 2'inci Kademe Okur Yazarlık Kursları
  2. Yaygın Öğretim Kurumları Çalışmaları
  3. Örgün Öğretim Kurumları Çalışmaları
  4. Uzaktan Eğitim Çalışmaları
  5. Dini Gelişim ve Manevi Rehberlik Çalışmaları
  6. Kütüphane Faaliyetleri
  7. Mesleki ve Teknik Eğitim Çalışmaları
  8. Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetlerine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Faaliyetler hakkında detaylı bilgi almak buraya tıklayın.


Ayda en az bir kez çeşitli kurum ve kuruluşlar iş birliği ile konferans veya  seminerler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, kurumların konferans ve tiyatro salonları veya uygun eğitim ortamlarında yapılmaktadır. Ayrıca açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin kurum dışında çeşitli kurum ve kuruluşlarla sportif müsabakalar yapmalarına imkân tanınmaktadır. Böylece toplumsal iletişim ve etkileşiminin güçlendirilmesine olanak sağlanmaktadır.

Eğitim ve öğretim çalışmaları ile öğretimden yararlanma ve sınavlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Adres

Kuruçay Mahallesi, Şehit Ümit Çetingöz Sokak, No: 30, Merkez/BOLU

Telefon

(0374) 245 17 18 - (0374) 245 17 19

Belgegeçer: (0374) 215 11 01

E-Posta

bolu.btoiccikisaretadalet.gov.tr