Güvenlik ve gözetim servisi; kurumun güvenliği, düzeni ve disiplininden sorumlu servistir.
Güvenlik ve gözetim servisinde; Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'in 6. Maddesinin 2. Fıkrasının (b) bendi gereği infaz koruma başmemurları ve infaz koruma memurları görev yapar. Ayrıca, kurum müdürü tarafından seçilen bir infaz koruma başmemuru "Sorumlu İnfaz ve Koruma Başmemuru" olarak görevlendirilir.
Kurumun güvenlik ve gözetiminden, bu serviste görev yapmakta olan personelin sevk, idare ve organizasyonundan sorumludur. Ayrıca güvenlik ve gözetim servisinin nöbet cetvellerini düzenleyerek bunları kurum müdürüne onaylatır. Kurum müdürünün bulunmaması durumunda onay makamı ikinci müdür ya da idare memurudur.
Kurumdaki güvenlik, düzen ve disiplinin sağlanması için infaz koruma memurlarının sevk ve idaresinden sorumlu olup, bu hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında kurum müdürü, ikinci müdür veya bu amirlerin bulunmadığı kurumlarda idare memurunun vermiş olduğu emirlerin yerine getirilmesini ve uygulanmasını sağlar. Bu görevleri yerine getirirken sorumlu infaz ve koruma başmemurunun talimatlarına göre hareket eder.
Kurumun güvenlik, düzen ve disiplininin sağlanması, hükümlü-tutukluların kurum içerisindeki hareketlerinin takip ve kontrolü ile gözetimi, kurumun temiz tutulması ile hükümlü-tutukluların iç yönergelere uygun surette hareket etmelerini sağlamakla görevli olup, müdür ve ikinci müdür veya bunların bulunmadığı yerlerde idare memuru ile infaz ve koruma başmemuru tarafından verilen görevleri yapar.
Müdürü bulunan ve vardiya sistemi uygulanan kurumlarda, sabah ve akşam sayımları, nöbetçi ikinci müdürün başkanlığında, sorumlu infaz ve koruma başmemuru, vardiya infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurları tarafından yerine getirilir. Gece sayımları, nöbetçi ikinci müdürün başkanlığında bulunmaması halinde bu konuda görevlendirilen infaz ve koruma başmemuru başkanlığında, vardiya infaz ve koruma başmemurları tarafından yapılır. Sayımlarda nöbetçi infaz ve koruma memurları da hazır bulunur.
Müdürü bulunmayan kurumlarda yapılan sabah, akşam ve gece sayımları, sorumlu infaz ve koruma başmemuru veya görevlendirilen infaz ve koruma başmemuru başkanlığında, vardiya infaz ve koruma başmemurları ile nöbetçi infaz ve koruma memurları tarafından yerine getirilir.
Sayım sırasında mevcudun tam olup olmadığı kontrol edilir ve sayım defteri sayıma katılan görevliler tarafından isim yazılarak imzalanır. Güvenlik ve gözetim servisi, elektronik ortamda sayım gerçekleştirilen kurumlarda Bakanlıkça belirlenen esaslar dahilinde görevlerini yürütür.
İnfaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurları, vardiya hizmetleri sırasında ya da vardiya dışında görevlendirilmeleri durumunda, kendilerinin sorumluluğuna veirlen nöbet yerlerinde görevlerini yerine getirirler. Belirlenen nöbet yerleri ve burada görev yapacak infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının isimleri, hazırlanan vardiya çizelgeleri ve nöbet cetvellerinde gösterilir.
Güvenlik ve gözetim servisi personeli, iyileştirme faaliyetleri kapsamında topluma kazandırma çalışmalarına katkı sağlar ve buna ilişkin programlarda öğreticilik yapabilecek ya da bilgi, meslek ya da sanat nedeniyle o hizmete katkıda bulunabilecek olanlar, vardiyada ya da vardiya dışında iyileştirme çalışmalarında ve kurslarda görevlendirilebilir.
İnfaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memuru, kurumun güvenliğini bozan, firara teşebbüs, isyan, rehin alma, saldırı, yasaya veya düzenlemelere dayalı bir emre karşı aktif veya pasif fiziki direnme gibi olaylar ile 5237 sayılı konunun 25'inci maddesindeki meşru savunma ve zorunluluk hali ortaya çıktığında kurum en üst amirinin izni ile zor kullanabilir. Acil hallerde tehlikenin ortadan kaldırılması amacıyla izin alınmaksın da zor kullanılabilir. Bu gibi durumlar derhal en üst amire iletilir. Zor kullanan personel gerekenden fazla kuvvet kullanamaz.
İnfaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının, zorunlu haller dışında günde sekiz saat çalışmaları ve haftada ikin gün tatil yapmaları esastır. Çalışma saatleri ve tatil günleri, hazırlanan vardiya çizelgesinde gösterilir. Personel yetersizliği nedeniyle, dörtlü vardiya sisteminin uygulanmadığı kurumlarda, kurum amirinin önerisiyle, mahallindeki Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygulanacak vardiya sistemine uygun çalışma saatleri belirlenir.